Jelikož jsem velká fanynka Terryho Pratchetta, rozhodla jsem se udělat blogový seriál o jeho knihách, o Zeměploše a zkrátka o všem, co se tohoto skvělého fantasy světa týká. Vzhledem k tomu, že cyklus Úžasná Zeměplocha zahrnuje více než 40 knih, bude to běh na dlouhou trať. To ale vůbec nevadí. Naopak. Díky výbornému překladu pana Kantůrka jsou tyto knihy mimořádně čtivé a kdo má rád fantasy ve spojení s poctivou dávkou černého humoru, bude je číst jedním dechem.

CO JE TO VLASTNĚ TA ZEMĚPLOCHA?

Zeměplocha je placka světa, kterou na svých bedrech nesou čtyři sloni stojící na krunýři obrovské vesmírné želvy A´Tuin. Kromě nezvyklých fyzikálních vlastností přispívá k netradičnosti tohoto světa fakt, že ho ovládá magie a řada šílených hrdinů s velmi svérázným smyslem pro humor. 


BARVA KOUZEL

Do největšího a zároveň nejsmradlavějšího města na Zeměploše Ankh-Morporku přijíždí Dvoukvítek, první zeměplošský turista. Doprovází ho Zavazadlo, temperamentní žijící kufr na nožičkách, který bez milosti ztrestá každého, kdo se na jeho pána byť jenom škaredě podívá. Turista se dorozumívá pomocí slovníku a neví nic o místní chabé měně. Všude platí ryzím zlatem, jak je zvyklý z domova. Zpráva o přítomnosti většího množství zlata se po Ankh-Morporku okamžitě rozkřikne a tato skutečnost značně zaujme cech zlodějů a vrahů.

V hospodě U Prokopnutého bubnu se turista seznámí s Mrakoplašem, nedostudovaným, ale zato jazykově nadaným čarodějem, kterého si za několik zlaťáků najme jako průvodce. Když Mrakoplaš sevře v rukou zlato, za které by si mohl koupit půlku Ankh-Morporku, v hlavě už má plán, jak se s penězi elegantně vytratí. Tomu zabrání Patricij, který rozhodně stojí o zachování dobrých vztahů s Agateánskou říší, odkud Dvoukvítek pochází. Velice důrazně proto doporučí čaroději, že by se ve svém vlastním zájmu měl postarat o to, aby se turistovi nic nestalo. Bohužel to nebude vůbec snadný úkol. Dvoukvítek je naivní dobrák, který lační po dobrodružství. Zároveň si ale nepřipouští žádné nebezpečí, čímž přivádí ukázkového zbabělce a poseru Mrakoplaše k šílenství. Na pouti s těmito dvěma výtečníky se dostanete do mnoha zdánlivě neřešitelných situací. Setkáte se s trolly, draky, hrdiny, démony, a dokonce i se samotným Smrťem. Hlavní slovo bude mít samozřejmě magie.

LEHKÉ FANTASTIČNO

Když se na nebi objeví podivná červená hvězda, která se každým dnem přibližuje, Zeměplochu zachvátí panika. Jedinou možností, jak zabránit katastrofě, je použití osmi velkých zaklínadel z Oktáva - grimoáru samotného stvořitele. Naneštěstí v knize jedno ze zaklínadel chybí. Kdysi totiž Oktávo otevřel jeden ze studentů Neviditelné univerzity. Při té příležitosti zaklínadlo uteklo a usídlilo se mu v hlavě. Odtud pak začalo vyhánět všechna ostatní zaklínadla, díky čemuž se z něho stal naprosto neschopný čaroděj. Jak už asi správně tušíte, tím studentem byl Mrakoplaš.


V druhé části svojí cesty se Mrakoplaš s Dvoukvítkem ocitnou v hledáčku mágů z Neviditelné univerzity. Ten, kdo vysloví osm velkých zaklínadel, získá totiž obrovskou moc. Toho jsou si mágové dobře vědomi, ale pokud jedno zaklínadlo chybí, je tento jejich plán poněkud ohrožen. Naši dobrodruzi se ovšem nehodlají vzdát bez boje. Na jejich cestě je navíc teď doprovází jeden z nejobávanějších hrdinů Zeměplochy. A s tímhle bezzubým vzteklým dědkem není radno si zahrávat.
 

NESMRTELNÝ TERRY PRATCHETT

Zeměplocha je jedním z nejdokonalejších fantasy světů, jaký vám současná literatura může nabídnout. Jeho rozsáhlost a originalitu podtrhuje skvělý anglický humor, který je místy možná trochu drsnější než obvykle. Nenechte se zmýlit barevnýma pohádkovýma obálkama od ilustrátora Joshe Kirbyho, o pohádky skutečně nejde. Na stránkách Pratchettových knih se seznámíte s mnoha zajímavými postavami, z nichž žádná není nudná ani "normální". Barva kouzel a Lehké fantastično jsou z celého cyklu Úžasné Zeměplochy první a zároveň jediné dva díly, které na sebe přímo navazují. Další knihy už mají samostatný děj, takže je v podstatě jedno, kterou začnete. Pro lepší orientaci vám doporučuju číst je popořadě, protože postavy z jedné knihy se někdy objevují i v dalších dílech, ale zase to není tak, že byste si kvůli tomu čtení neužili.

Zeměplocha začala vycházet v roce 1983. Od té doby si získala miliony příznivců po celém světě a několik knih bylo dokonce zfilmováno. Terry Pratchett je dodnes jedním z nejprodávanějších fantasy autorů a i když nás tento geniální spisovatel v březnu 2015 navždy opustil, dílo, které tu po sobě zanechal, je úžasné a nesmrtelné. Věřím, že jeho knihy pobaví ještě několik generací.

Barvu kouzel přeložil z anglického originálu The Colour of Magic Jan Kantůrek
Vydalo nakladatelství Talpress v roce 1993, 290 stran
Lehké fantastično přeložil z anglického originálu The Light Fantastic Jan Kantůrek
Vydalo nakladatelství Talpress v roce 1993, 236 stran

Žádné komentáře: